Naši proizvodi

Mi proizvodimo naš Absinth i Bitter koristeći samo bilje, visokokvalitetni špirit (poljoprivredni prirodni etilni alkohol) u zrnu, pravi šečer i nefiltriranu planinsku vodu sa izvora. Naš Absinthe započinje svoj život kao i svaki pravi Absinthe: Apliciranje špirita na veliku količinu bilja.

 

Absinthe i Bitter proizvodnja :
 
Mi proizvodimo naš Absinthe i Bitter koristeći samo bilje, visokokvalitetni špirit u zrnu, pravi šećer (ne glukozu ili kukuruzni sirup) i nefiltriranu planinsku vodu s izvora. Naš Absinthe započinje svoj život kao i svaki pravi Absinthe: apliciranjem špirita (poljoprivredni prirodni etilni alkohol) na veliku količinu bilja. Ovaj mix bilja i špirita zove se natopljeno bilje u alkoholu (Macerate), a proces namakanja bilja u alkoholu se zove MACERATION.
Maceration je način na koji se pravi Absinthe proizvodi od prvog dana, a isti proces se koristi i danas od strane distiljerija u Francuskoj i Švicarskoj. Jedina razlika između njih i nas je način na koji tretiramo *MACERATE. Distiljerije uništavaju jako puno ljekovitih svojstava MACERATE-a i to procesom destilacije u kojem se molekularne strukture uništavaju u toku destruktivnog procesa zagrijavanja MACERATE-a do točke vrelišta za alkohol. Distiljerije su također ograničene zakonima fizike. Samo će komponente koje prežive proces pretvorbe u plinovito - pa nazad u tekuće stanje biti u završnom proizvodu. Samo komponente s temperaturom vaporizacije manjom ili jednakom onoj od alkohola će biti prenesene u finalni proizvod. Svaka komponenta koja nije u stanju preživjeti dvije promjene u njihovim temeljnim stanjima postojanja (tekuće-plinovito-tekuće) ili sa većom točkom vrelišta od alkohola neće biti u završnom proizvodu i nikakvi "stručnjaci distiljeri" ili "distiljerijski majstori" ne mogu promijeniti ove činjenice. Komponente u završnom proizvodu destiliranog absintha ovise o zakonima fizike, a ne o vještini distiljera.
 
Zašto su destilirali u prošlosti? Odgovor je jednostavan: nedostatak tehnologije za filtraciju. Kada je MACERATE - napravljen, odnosno kad je bilje pomiješano s alkoholom, rezultat je tekućina puna esencije biljke, od fine prašine do velikih dijelova cvijeća, lišća, sjemenki. Sljedeći problem za proizvođača je kako odvojiti tekućinu od krute tvari – kako filtrirati MACERATE – jer nitko ne želi piti sitne komadiće biljaka, niti se mutno alkoholno piće smatra kvalitetnim. Najjednostavniji i najlakši način za postizanje filtracije je destilacija, a rezultat je bezbojna čista tekućina bez komadića bilja. Međutim, najlakša i najbrža metoda ne znači i najbolja metoda. Destilacija po svojoj prirodi uništava mnoge ljekovite komponente bilja upotrijebljenog u procesu MACERATION. Ranih 1800-tih godina metode filtracije, su osim destilacije, uključivale uporabu azbesta i dlaka kao sredstva za filtriranje. To nisu najpoželjniji načini, niti je produkt dobiven na taj način bistar kao tekućina dobivena destilacijom.
 
Mi filtriramo naš MACERATE bez destruktivnog procesa grijanja i vrenja ili povećanja molekularnog kretanja u procesu MACERATION do tog stupnja da molekule koje su spojene budu separirane jedna od druge i "odlete" te je njihovo trenutno stanje potpuno uništeno. Naš Absinthe se filtrira šest puta uključujući i smrznuto filtriranje, pri kojem se kompletan sadržaj hladi do temperature 0° C u posebnom rezervaru prije nego što filtracija počne. Ova metoda je bazirana na teoriji molekularnog kretanja. Kada temperatura Absintha pada, prostor između molekula se smanjuje, forsirajući komponente koje su nekad bile razdvojene, na povratak u kruto stanje, što dozvoljava da komponente budu filtrirane. Ovom metodom filtriranje je puno kvalitetnije i efikasnije nego da se radi na sobnoj temperaturi.
Sjetite se kako uživate u vašoj šalici kave, espresso-a ili čaja, kako je njihova aroma i okus predivan. Ovi napitci su napravljeni filtracijom MACERATE-a (lišće čaja, ljekovito bilje, zrnca kave i voda). Sada zamislite kakav bi ta aroma imala miris i okus kada bi destilirali vašu kavu ili čaj, a nakon toga to razrijedili? Ova usporedba je potpuno ista i s Absinthom. Zato ne vjerujte marketinškim sranjima o "majstorima destiljerima" i o tome kako "pravi Absinthe" mora biti destiliran i da je bolji od nedestiliranog. Ova ideja "majstora distiljera" i "umjetnika distiljera" je pogotovo smiješna zbog toga što se destilacija alkohola zasniva na fizici: ethanol vrije na 78.1 °C i bez obzira kako dobar umjetnik ili majstor bio, ova činjenica je neosporna.
 
*Macerate: proces namakanja bilja u alkohol.

 


27/08/2010

Pošaljite nam poruku